Nádoby na klíčení mohou usnadnit práci a zároveň vyzdobit kuchyňskou linku




Klíčení semínek prováděli lidé v minulosti převážně na keramických miskách a talířích. Bylo však poměrně pracné, vzhledem k nesnadnému způsobu proplachování a udržování rostlinek v čistotě. Dnes máme situaci mnohem snazší, můžeme si vypomáhat například speciálními miskami a sklenicemi.

klíčící zelené rostlinky

Vyzkoušejte sklenice

Rostlinky vám vzejdou i ve sklenici, ale pokud byste použili obyčejnou nádobu se šroubovacím víkem, museli byste do něj zhotovit otvory, a to v optimálním tvaru, napodobujícím síto. Pokud by bylo otvorů příliš málo, uvnitř by se mohly rychleji tvořit plísně, a naopak – pokud by byly příliš velké, některá semínka by z nich vypadla. A právě na proděravění víčka obvykle naráží domácí kutilská výroba a otázkou pak zůstává, zda se vůbec vyplatí něco takového podnikat.
Jestliže se rozhodnete tentokrát svěřit odborníkům, kteří se zabývají vývojem a výrobou speciálních pomůcek pro nakličování semínek, budete mít jistotu, že se vám do rukou dostane funkční výrobek. Usnadní vám práci, nebude nutné nic upravovat, zhotovovat otvory do víčka a provádět další kompromisy.

celozrnný chléb s rostlinnými klíčky

Víčko nádoby na klíčení Naklíčeno je zhotoveno z potravinářské nerezové oceli, je opatřeno jemným sítkem a snadno se udržuje v čistotě. Sklenici z křemičitého skla lze umývat ručně nebo v myčce. Semínka se nasypou do sklenice, propláchnou vlažnou vodou, sklenice se uzavře víčkem a přebytečná voda se nechá odtéct skrze sítko. Následně se nádoba položí do stojánku, tím se usadí v šikmé poloze a postupně z ní odkape přebytečná voda do záchytné misky, odkud se později vylije.
Klíčící semínka stačí proplachovat vlažnou či studenou vodou dvakrát nebo třikrát za den a žádnou další péči nevyžadují. Nádobka by měla být umístěna mimo dosah přímého slunečního záření, mimo zdroj tepla (topení) a při běžných pokojových podmínkách teploty a vlhkosti vzduchu.