Jsou elektrická auta skutečně budoucností?



Není třeba říkat, že nejen na našich silnicích stále roste množství automobilů, které se po nich prohání. Stejně tak se zvyšuje jejich průměrné množství na jednu domácnost. To samozřejmě také znamená vypouštění stále více škodlivin do ovzduší, což rozhodně naší planetě neprospívá. Je tedy jasné, že tento problém je nutné řešit.

 

Jednou z možností je samozřejmě omezení vlastnictví vozidel, avšak to rozhodně není ideální cesta. Lidé by se proti takovému nařízení začali velmi brzo bouřit, zvláště když už si zvykli na to, že jich mohou mít i více. Proto je potřeba hledat jiné řešení.

 

moderní typ automobilu

 

Tím je výroba automobilů, které škodlivé výpary nevypouští. A těmi nejdostupnějšími z nich jsou bezesporu elektromobily. Ty jsou poháněny elektřinou, takže nevypouští žádné emise. Samozřejmě problém jsou zplodiny vznikající při jejich výrobě, avšak i tak je to nejlepší řešení, které v současnosti máme k dispozici.

 

Bohužel to neznamená, že je zcela bez chyby. Hlavní kritika se týká mnohem menšího dojezdu. Jednoduše řečeno, na jedno nabití baterie ujede elektromobil podstatně menší vzdálenost než klasický vůz na plnou nádrž. Jistě, nabíjecích stanic je stále více, avšak to nemění nic na tom, že to znamená čekání, než se baterie znovu nabije.

 

dobíjení elektromobilu

 

Dalším problémem je jejich cena. Ta je v současné době skutečně velmi vysoká, takže si jej může dovolit jen málokdo. Tím pádem se jedná o exkluzivní zboží, a lidé se bojí, že až budou automobily s dieselovým a benzinovým motorem zakázány, nebudou moci jezdit, protože si elektromobil nebudou moci dovolit.

 

Zde je potřeba poznamenat, že na obou problémech se pracuje. Vyvíjí se nové typy baterií, které vydrží podstatně déle. A co se ceny týče, tak ta půjde dolů spolu s tím, jak se technologie výroby stanou stále levnějšími a dostupnějšími. Koneckonců, všechny novinky jsou drahé.

V současnosti se tedy zdá, že elektronická auta budou skutečně naší budoucností. A to je dobře. Naše planeta to rozhodně potřebuje.