Levnější vaření? Jde to…




            Mnoho lidí tvrdí, že ušetřit se dá hlavně na jídle. A je to pravda? Můžete to vyzkoušet a inspirovat se několika našimi radami. Velké sumy to rozhodně nebudou, ale za nějaký čas „utáhnutí opasků“ na peněžence určitě pocítíte.

rodinný nákup potravin.jpg

            Výhody jsou jasné, je třeba se zmínit i o nevýhodách. Šetření na nákupu potravin rozhodně není pro gurmány. Kdo rád vaří, experimentuje, prostě má rád jídlo, pro toho to rozhodně není. Potřebujete trochu pevné vůle a ještě lépe nemějte rádi nakupování. Dejte také pozor, abyste nekupovali větší množství potravin sice za stejné peníze ale s horší kvalitou.

bramborová polévka.jpg    

Raději méně než nezdravě a víc!

 

            Přizpůsobte vaření aktuálním slevovým nabídkám v supermarketech. Hlídejte si zboží vystavené v nejnižších regálech. Kromě trvale levnějšího sortimentu, tam většinou najdete i lacinější interní značky, jejichž kvalita nebývá špatná. Většina velkých obchodů má večerní akce, kdy prodávají zeleninu a ovoce za zlomek ceny, neboť rychle se kazící zboží se nesmí vystavovat dlouho a to zpravidla v neděli.

            Otrlejší typy mohou zkusit kupovat jídlo s prošlou doporučenou dobou spotřeby, které není ještě zdravotně závadné, jen je lepší je zkonzumovat co nejdříve. Potravin kupujte větší balení, vyjde levněji, tedy za předpokladu, že se umravníte a nesníte XXL krabici sušenek najednou.
plátky slaniny.jpg

            Máte-li kousek půdy, zahrádku nebo i balkon, pěstujte zeleninu sami. Zvažte ale, zda na to máte čas navíc a zda vás třeba zalévání nakonec nevyjde víc než ušetříte. Nicméně je to dobrý způsob, jak zdravě přilepšit jídelníčku.

            Inspirujte se u přátel a známých, možná se budete divit, jaké návody na levnější vaření získáte. Nebo se podívejte babičce do kuchařky,  určitě objevíte nějaké recepty za pár korun. Starší generace byla zvyklá šetřit mnohem více než my.

            Vařte polévky, jsou vydatné a také nestojí mnoho. Dělejte pomazánky, variací je nespočet.

 

A jeden konkrétní tip pro inspiraci.

           

            Co třeba použití anglické slaniny. Osmahněte jí na cibulce, přidejte kupříkladu do kuskusu nebo bramborové kaše a máte hlavní jídlo s „masnou iluzí“.

           

Plánujte, nekoupíte ani neuvaříte pak nic „navíc“. Buďte nápadití!